10/6/08

Οι..δύσεις!

Σημερα ηπια τον πρωινο καφε μου χαζευοντας τις ειδησεις του in.gr. Σταθηκα σε 2 συγκεκριμενες, που τον τελευταιο καιρο με αφορουν και ιδιαιτερα, λογω της ενασχολησης μου με τα "ενεργειακα".

Απο τη μια, το Υπουργειο Αναπτυξης επεμβαινει στο εργο της Ρυθμιστικης Αρχης Ενεργειας με σκοπο την πληρη επιδοτηση ολων των αιτουμενων υποψηφιων ηλεκτροπαραγωγων με φωτοβολταϊκα και την ενταξη τους στον αναπτυξιακο νομο. Τι σημαινει αυτο πρακτικα; Το εν λογω υπουργειο σκοπευει να αποδεχτει και να επιδοτησει γενναια τους παραπανω, επιβαρυνοντας παραλληλα και ολους τους υπολοιπους μεσω της ΔΕΗ(η ΔΕΗ αγοραζει το ρευμα που παραγεται σε τιμες 4-5 φορες μεγαλυτερες απο την τιμη πωλησης της κιλοβατωρας σε ιδιωτες). Θα ελεγε κανεις, τουλαχιστον ειναι μια 'πρασινη', προς τη σωστη κατευθυνση λυση.

Απο την αλλη ομως, ενα αλλο υπουργειο(ΥΠΕΧΩΔΕ) απαγορευει στους οικιακους παραγωγους να πωλουν το ρευμα που παραγουν(την περισσεια του προφανως) στη ΔΕΗ, βαζοντας παραλληλα και περιορισμους στην εγκατασταση των Φ/Β συστηματων.

Για αλλη μια φορα, ειναι φανερη η χρηση δυο μετρων και δυο σταθμων.

Στην πρωτη περιπτωση το κρατος(το οποιο θυμηθειτε ποιον θα επρεπε να προστατευει) επιδοτει γενναια τους κεφαλαιουχους εν δυναμει ηλεκτροπαραγωγους(σημειωνω πως για εναν σταθμο του 1MW Φ/Β απαιτουνται περιπου 3 εκ. €!!!!) και αγοραζει και το ρευμα που παραγουν σε απαραδεκτα υψηλη τιμη.

Στη δευτερη παλι, αποθαρρυνεται η οικιακη χρηση των συστηματων, η οποια σηματοδοτει και ουσιαστικη απεξαρτηση απο ορυκτα καυσιμα και συμβατικες μορφες ενεργειας, ενω ταυτοχρονα απαγορευεται η εγκατασταση τους σε ορισμενες περιπτωσεις(να επισημανω εδω πως παραδοσιακοι οικισμοι θεωρουνται πολλα απιστευτα μερη).
Προφανως ειναι σημαντικοτερο για το συγχρονο, κοινωνικο *γκουχ* κρατος να σε κραταει εξαρτημενο τοσο απο αυτο οσο και απο εναν απο τους μεγαλυτερους δυναστες της εποχης, λεγε με ορυκτα καυσιμα, παρα να σου προσφερει κινητρα για ανεξαρτησια και ενεργειακη αυταρκεια.

'Η στραβος ειναι ο γιαλος...


Αυτονομο Φ/Β συστημα σε κατοικια στο Νεπαλ..